Технологичните компании в Щатите и Азия очакват рецесия Leave a comment

Развитието на технологиите, особено в областта на чиповете води до непрекъсната конкуренция не само между технологичните гиганти, но и отделните държави. Но в последно време нарастващата рецесия започва да заема главно място, вместо досегашните проблеми с полупроводниците.

Вече някой компании, като “Facebook Meta Platforms” започнат да усещат първите признаци на надвисналата рецесия. Този четвъртък (30.06) изпълнителният директор Марк Зукърбърг заяви пред служителите, че тази година компанията ще намали с до 30% наемането на допълнителни инженери. Или в цифрово изражение, това означава, че компанията ще наеме само 6000-7000, въпреки първоначално заявените 10 000 нови работни места.

Компанията се подготвя за по-слаба втора половина на годината на фона на забавящите се продажби на реклами и ръст на потребителите. И всичко това на фона на нованата, че компанията е загуби около половината от пазарната си стойност тази година. Главната причина е, че потребителите на “Facebook” са отбелязали за първи път тримесечен спад. В същото положение се намират и другите американски технологични гиганти, като “Twitter”, “Microsoft” и “Tesla”. През последните месеци тези компании разширяваха персонала си. Но сега те са забавили или почти прекратили търсенето на нови служители.

Технологичните гиганти в Китай, подобно на европейските си колеги, продължават да съкращават работни места, тъй като растежът е в застой. Редица концерни, сред които “Tencent Holdings” и “ByteDance” намаляват десетки хиляди персонала и съкращават разходите, опитвайки се да посрещнат новата реалност.

Това ще спомогне на компаниите да намалят разходите си, а същевременно с това да подобрят ефективността си, за да посрещнат по-добре задаващите си икономически сътресения.

Вашият коментар