Цената на данните в Тъмната мрежа е по-ниска от тази на “Macbook” Leave a comment

Според нов доклад на експертите по киберсигурност, престъпниците могат да се сдобият с ценни данни на множество компании от Тъмната мрежа, често на цена, по-ниска от тази на “Macbook”.

Руската антивирусна компания “Kaspersky” е изследвала близо 200 публикации в Тъмната мрежа, в които се рекламират множество откраднати данни. Според тях за сдобиването с ценна информация от големите корпорации, мошениците плащат между 2000 и 4000 долара. А това е солидна инвестиция, която в последствие се отплаща на престъпниците в пъти повече. Много често, киберкрадците използващи “ransomware” изискват милиони, за да върнат данните на жертвите.

Сред най-честите предложения в Тъмната мрежа са тези, които осигуряват достъп до отдалечен работен плот. Макар, че това не е вирус, той осигурява възможност да дистанционен достъп и контрол върху различни типове данни, така както го правят физически присъстващите на работа служители. Но освен от самите данни, мошениците също така проявяват голям интересен към инструменти, които да им помогнат за атакуване на уязвими фирмени системи. Често попаднали им в ръцете тези инструменти, вместо да ги използват, киберпрестъпниците ги продават на оператори на ransomware софтуер. Цените са в зависимост от вида на атакуваната цел, но често надхвърлят 2000 долара.

Днес групите за ръмсуер атаки се разглеждат като индустрии, предлагащи услуги и продукти. Само за миналата година се забелязва увеличение на този вид атаки срещу различни индустрии. Близо 600 милиона атаки са засечени от специалистите., което спрямо 2021 година увеличение от 105%. А спрямо 2019 година имаме още по-драстично увеличение, което достига до 232%.

С увеличаване на технологичната зависимост от страна на индустриите, все повече се засилват кибератаките, които често са с катастрофален характер.

Вашият коментар