Цените на видеокартите падат след срива на криптовалутите Leave a comment

Сривът на криптовалутите доведоха до драстично спадане на цената и на популярните геймърски видеокарти. В началото на годината, редица крипто миньори изкупиха топ картите на “Nvidia” и “AMD”. Дефицита на карти доведе до повишаването и спекулата с тях. Но след сривът на популярните валути, като биткойн например, сякаш нещата си дойдоха на място. Особено през последните 15 дни. За справка в момента в популярният аукцион “eBay” можете да се сдобиете с чисто нова “Nvidia RTX 3090 Ti” на цена от $1800 USD, докато втора употреба RTX 3080 върви на цена по-малко от $650 USD.

Именно сривът на криптоборсите е лошата новина за годината за спекулантите, искащи да бъдат милионери. Но за геймърите това е повече от добра новина, защото за тях Коледа е подранила по-рано и могат за много по-малко пари да сглобят бъдещия си компютър.

В допълнение само след няколко месеца очакваме двата големи играча в GPU сферата – “Nvidia” и “AMD” да се вкопчат в ожесточена битка за потребителското внимание с анонса на така дългоочакваните”Nvidia RTX 4000” и “AMD RDNA 3” флагмански видеокарти от висок клас.

До голяма степен и възстановяването на предишната стойност на цената на биткойна може да повлияе върху цените на картите.

Говори се, че от “Nvidia” са вложили над 40 милиарда долара, за да преоборудват производствената си линия, така, че да се започне максимално бързо масовото производство на “RTX 4000” и да бъдат една идея пред конкуренцията от “AMD”. В това има логика, след като последните години от “зеленият звяр” драстично изостават от конкуренцията, а сега е точното време, за да скъсят дистанцията и да грабнат потребителското внимание.

Вашият коментар