“TSMC” изгражда фабрика в Германия Leave a comment

Тайванският производител на чипове “TSMC” стартира ударно строежите на двата си предвидени завода в Япония и Германия. Вторият ще е от особено значение за европейската икономика и ще реши редица проблеми, особено сред производителите на автомобили.

В момента се водят преговори за строеж на завода в Дрезден. Заводът трябва да е готов до 2024 година. Там ще се произвеждат чиповете по 28nm и 22nm метод.

Произведените в този завод чипове ще отидат предимно за автомобилната индустрия, която по времето на Covid пандемията имаше големи проблеми със снабдяването на необходимите чипове.

Въпреки опасенията на конгреса на САЩ примерно, че масовото производство на чипове, може в един момента да повлия и да доведе до забавяне и много бракувани продукти, то Европа не е на това мнение.

Тайван, Южна Корея, САЩ, Япония, Германия, Ирландия и Израел. Трите големи компании “TSMC”, “Intel“ и „Samsung“ планират да инвестират  най-малко 380 милиарда долара през следващото десетилетие за изграждане на нови фабрики в Тайван, Южна Корея, САЩ, Япония, Германия, Ирландия и Израел.

Но, дори и да бъде построен заводът в Германия, от “TSMC” ги очаква нови и неочаквани проблеми. Компанията трябва да доведе в страната доставчиците си, защото производството на чипове изисква близо 50 различни вида оборудване и над 2000 материала и химикали.

Другият проблем е недостатъчната квалифицирана работна ръка и застаряващо население.

Години наред Германия разчитане на емигрантите, а сега някой политици се опитват да ограничат достъпа им до пазара на труда.

Но, сега под натиска на обществото и липсата на персонал, правителството трябва да направи всичко по силите не само да привлече нов инвеститор, който да открие работни места и напълни хазната, но и да накара по-младите да работят, вместо да чакат на държавни помощи.

Вашият коментар