Учени изобретиха дрон, който засича обекти и в гъста растителност Leave a comment

Австралийски изследователски екип разработиха дрон, който проследява движещи се обект, дори и в най-гъстата растителност. Звучи малко зловещо нали? Новият прототип разчита на мощта на AI и работи чрез интегриране на изображенията. Нещо, което е невъзможно да се приложи при досегашните по-стари модели дронове.

За целта той е снабден с камери за въздушни изображения, съчетани с радар със синтетична апертура. Това е вид радар, който пресъздава двуизмерните или триизмерни изображения на различни обекти, например пейзаж.  

По този начин новият дрон може да намира еднакво добре, както превозни средства, така и хора и животни. Новата технология ще улесни различните изследователски и социални проекти, но най-вече ще спомогне за качествената работа на спасители и служители от “Гранична полиция”.

Както при всеки проект и тук учените се сблъскват с предизвикателства. Най-голямото от тях е да се обучи AI да “разбира” какво се случва в изображението, когато е скрито значително количество подходяща информация. Затова е разработена система, която да открива т.н  “цветните аномалии” в реално време, за да може да проследяват движещите се обекти. За целта създали и разположили върху дрона олекотена 1D камера, която да заснеме първо гъстата растителност отгоре.

След това използвали въпросните аномалии, като сканирали изображенията за пиксели, които не съответствали на съответната страна. Това помогнало да бъде създадена и самата леща, чрез която новият дрон ще може да идентифицира и открива аномалии в труднодостъпни зони за наблюдение.

Новата технология ще спомогне за откриването и идентифицирането на различни цели, дори и ако дрона загуби връзка с контролния център, а в допълнение разчита на нисък енергиен разход и може бързо и лесно да бъде пуснат в действие, без да се чака време за презареждане на батериите.

Вашият коментар