В Швеция предстои инсталирането на бързи електростанции Leave a comment

Шведско-норвежката компания “ABB” започна поетапното инсталиране на 2 броя 360 kW зарядни станции “Terra 360”. Проекта се осъществява на територията на Норвегия. Въпросните станции са разположени във вторият по големина град в Норвегия, Берген и в норвежкия ски курорт Гейло. По думите на ръководителят на “ABB”, д-р Франк Мюйлън, станциите предлагат едновременното зареждане до два електрически автомобила и то в рамките само на 15 минути. Той също сподели, че Норвегия е поставила но световен стандарт в прехода към по-чиста енергия, благодарение на електрическия транспорт.

В Норвегия и Швеция е истински бум на коли, задвижвани от електричество. И всичко това благодарение на правителствените усилия на двете държави. Само на територията на Норвегия са регистрирани над 600 000 нови електромобили. До 2025 година страната ще продава единствено електрически коли. В усилията да се премине към новия стандарт, местната енергийна компания “Еviny” e инсталирала повече от 400 зарядни станции в страната.

Към настоящият момент най-мощната зарядна станции за електрически коли се намира на магистрала A-8 в испанската провинция Бискайя. Тя е изключително натоварена дестинация и беше пусната в експлоатация през 2019 година от испанския енергиен оператор “Ingeteam”, като може да произвежда до 400 kW мощност. По принцип тази енергия е напълно достатъчна, за да зареди електрически автомобил от 0 до 80% само да 10 минути. Но от  “Ingeteam” напомнят, че подобно зареждане зависи до голяма степен от мощността и възможностите на самият електромобил.

Вашият коментар