В Сингапур усилено въвеждат роботи, заради недостиг на персонал Leave a comment

Пандемията от COVID повдигна на много места по света въпросът за намирането и наемането на висококвалифицирана работна ръка. Този проблем не подмина и Сингапур. Според Министерството на труда само в периода декември 2019 г. и септември 2021 г. броят им е намалял с над 235 000 души. Затова държавата се обръща към най-добрата в момента алтернатива за избор на служители. Роботите, които вече започват поетапно да се внедряват във всички сфери на икономиката.

На строителната площадка на компанията “Gammon” , четирикракракия робот, наречен „Spot“ сканира участъци от кал и чакъл, проверявайки по този начин за напредъка на строителните работи. А през цялото време на проверката не спира да изпраща данните към контролната зала на компанията. По този начин се заместват двамата служителите, които преди това е трябвало ръчно да правят тази проверка и въпросните служители могат да бъдат насочени към друг проект. По думите на мениджъра на компанията Майкъл О’Конъл, картината на пазара на труда ще продължава да се влошава и именно тук роботите могат да бъдат от полза, вместо да се чака появата на “подходящия” кандидат за работното място.

Според доклад на Международната федерация по роботика от 2021 г, до момента роботите заемат важно място само в две страни по света. Едната е Южна Корея и втората разбира се е Сингапур. В първата има 932 роботи на 100 000 служители, докато в Сингапур има 605 инсталирани робота на 10 000 служители в производствената индустрия.

Но винаги ще има нужда от човешката гледна точка, така, че не се очаква толкова масово навлизане на роботите, но със сигурност ще облекчат голяма част от нашите работни задължения.

Вашият коментар