Вече и на Антарктида има интернет Leave a comment

Любителите на технологичните новини отдавна знаят, че компанията “SpaceX” усилено рекламират интернет решението си “Starlink”. Благодарение на него, потребителите имат достъп до глобалната мрежа от всяка точка на света, дори и най-изолираната.  

А сега е ред широколентовият сателитен интернет да стигне и до Антарктида. Или по-точно американската антарктическа станция “Макмърдо”. Тя работи по Антарктическата програма на САЩ.

Чрез новият терминал на станцията, учените ще имат по-бърза скорост на интернета, за да могат да комуникират с колегите си от другите научни учреждения по света.

От следващата година се очаква да започне въвеждането на ново поколение спътници – “Starlink” 2, по-големи и по-продуктивни от тези, които вече са в орбита. Според основателя на “SpaceX” Илон Мъск новите сателити ще осигуряват пряко взаимодействие с обикновените смартфони. По-специално, наскоро бе съобщено, че SpaceX е сключила споразумение с американския мобилен оператор T-Mobile в рамките на проекта “Coverage Above and Beyond”.

Междувременно компанията вече е получила разрешение от американския регулатор да изстреля още 12 хил сателита, като за други 30 000 бройки е подала допълнително заявление за извеждане в орбита и чака крайното решение.

Вашият коментар