Великобритания глоби Clearview AI за незаконно съхраняване на лични данни Leave a comment

Британската служба за защита на личните данни потвърди наложената глоба на компанията за разпознаване на лица “Clearview AI”. Тя е в размер на 7,5 милиона долара и е затова, че компанията използва изображения от интернет пространството, за да създаде глобална база данни, целяща разпознаване на лица. А по този начин от “Clearview AI” са нарушили действащото законодателство на страната за защита на лични данни.

Освен глобата, от законодателния орган са издали и заповед, която разпорежда услугата да се преустанови събирането и използването на личната информация за гражданите на Обединеното кралство. Събраната до момента информация в базата данни трябва незабавно да бъде изтрита от сървърите на компанията.

Главният изпълнителен директор на “Clearview AI” Хоан Тон-Той заяви, че е разочарован от действията на Великобритания и определи заповедта като “грешно тълкуване” на действията на компанията му. По данни предоставени от самите “Clearview AI” към настоящия момент се съхраняват снимките на над 20 милиарда потребители присвоени от платформите като Facebook или Twitter. Но проблемът е, че самите социални мрежи не са дали разрешение за подобна практика. Според него фирмата му помага на хората да живеят по-безопасно чрез подобно събиране на информация и наблегна на факта, че компанията е помогнала на право охранителните органи в редица страни с данните си, за да бъдат разрешение множество престъпления.

Самата търсачка работи на следния принцип. Базата данни позволява на потребителя да качи избрана снимка на лице и след това търси съвпадения в база данни от милиарди изображения. Освен това предоставя директни хипервръзки към свързаните данни на въпросното лице онлайн.

Информационният комисар на Обединеното кралство, Джон Едуардс каза, че е непремливо не само съхраняването на цифрови изображения на потребители, но и освен това от компанията ги използват, за да наблюдават потребителското им поведение. Освен това компанията предлага софтуера на трети страни като  въз основа на него да предприемат различни търговски действия, като например насочване конкретно към определен тип потребителска услуга.

През миналата година компанията беше глобена с 21 милиона паунда от “Службата на комисаря по информацията”, но от компанията твърдят, че тя е несправедлива, защото не са под юристикцията на въпросната служба и съответно тя няма право да налага глоби.

С това си действие Великобритания стана четвъртата страна след Франция, Италия и Австралия, които налагат подобна глоба срещу дейността на “Clearview AI” в опит да бъде защитен личния живот на потребители.

Вашият коментар