Великобритания глобява “TikTok“ заради личните данни Leave a comment

В последните години социалната мрежа “TikTok“ започна да набира все по-голяма популярност, докато преките и конкуренти се сблъскваха с проблеми с регулаторните органи. Но, сега и за тази компания предстои среща с въпросните институции.

От  ‘ICO” (Службата на комисаря по информацията на Обединеното кралство) са изпратили предварително становище към “TikTok“, заради това, че компанията умишлено е нарушавала закона за личните данни в страната за периода май 2018 – юни 2020 година. Били са обработвани данните на деца до 13 – годишна възраст, без родителско съгласие и не са предоставяли лесно разбираема информация, както и са разделяли абонатите си по расова и етническа принадлежност, без да имат законово основание да правят това.

Освен това обвиняват компанията, че не са успели да опазят личните данни на потребители си, каквато е основната им цел.

Ако, регулаторните органи открият нарушения и несъответствия, ще глобят социалната мрежа с 4% от годишните им приходи, съгласно законодателството на ЕС, защото Обединеното кралство все още се придържа към общоевропейските закони, въпреки, че напусна съюза.

В момента “TikTok“ има 30 дни, в които да отговори на обвиненията и да предостави достатъчно убедителни доказателства, които да помогнат за намаляване или дори пълно отпадане на наложената глоба.

Това е поредната глоба за платформата, която има повече от 1 млрд потребителите на месечна база, след като през август административния съд на Нидерландия я глоби, заради нарушаване на неприкосновеността на децата и неясни правила, които не са на нидерландски и се чака крайното решение на тамошния съд.  

Все по-често западните разузнавателни служби се притесняват, че компанията, която е китайска собственост се опитва да шпионира за Пекин, заобикаляйки правилата на европейските регулатори.

Вашият коментар