“WooCommerce” vs “Wix” – Коя да избера? Leave a comment

Когато става въпрос за изграждане на уебсайт за електронна търговия, има няколко платформи, всяка от които има своите предимества и недостатъци. Вече сравнихме няколко опции, включително “WooCommerve” срещу “PrestaShop” и” “WooCommerce” срещу “Shopify”, а днес ще оценим “Wix” срещу “WordPress”/”WooCommerce”.

Както “Wix”, така и “WordPress”/”WooCommerce” са универсални платформи, които могат да се използват за създаване на уебсайтове за електронна търговия. Въпреки това е важно да се отбележи, че има разлики между възможностите, които тези платформи предлагат.

Днес ще разгледаме подробно предимствата и недостатъците на “WooCommerce” и “Wix”.

Колко струва Wix

За разлика от “WooCommerce”, платформата “Wix” предлага различни планове, които се адаптират към различни типове уебсайтове. Категориите, на които са разделени тези планове, се основават на целта на сайта, който искате да създадете:

 • Планове за уебсайтове – за разработване на традиционен, но качествен и професионален уебсайт.
 • Планове за бизнес и електронна търговия – за създаване на онлайн магазин за продажба на вашите продукти.

Планове за уебсайтове

 • Свързване на домейн – Само за $4,50 на месец можете да се насладите на безплатен SSL сертификат, 1 GB честотна лента и приблизително 500 MB място за съхранение. Важно е да се отбележи, че тази опция е доста ограничена, но е идеална за малки уебсайтове с нисък трафик.
 • Комбо – Само за $8,50 на месец ще получите пакет, който включва 2 GB честотна лента, 3 GB място за съхранение, определена зона за видеоклипове с дължина до 30 минути и специална промоция за реклама.
 • Неограничено – Само за $12,50 на месец можете да се насладите на неограничена честотна лента, 10 GB място за съхранение и до един час видео с дължина. В допълнение към предишната оферта ще имате достъп и до някои допълнителни инструменти.
 • VIP – За високата цена от $24,50 на месец, този първокласен пакет включва 35 GB пространство за съхранение и 5 часа продължителност на видеоклипа. Освен това ще имате приоритетна поддръжка на клиенти, която е достъпна 24/7.

Планове за бизнес и електронна търговия

Ако планиране да създадете магазин за електронна търговия и правите сравнение между “WooCommerce” и “Wix”, недейте. По-добре помисленете за специализирани планове за електронна търговия.

Плановете, предлагани от “Wix”, са:

 • Business Basic – Срещу месечна такса от $17, можете да се насладите на разнообразие от инструменти, които ще бъдат от полза за вашия онлайн магазин. Плюс неограничена честотна лента, 20 GB място за съхранение и 5 часа, посветени единствено на видеоклипове.
 • Business Unlimited – Достига до месечна такса от $25 и предлага 35 GB място за съхранение и 10 часа видео.
 • Бизнес VIP – За $35 на месец Wix предлага 50 GB място за съхранение и неограничени видео часове. Това е идеално за тези, които предлагат онлайн курсове във видео формат. Освен това този план идва с приоритетна услуга за поддръжка.

При безплатните планове на “Wix” имаме:

 • Домейнът съдържа думите accountname.wixsite.com, така че домейнът на вашия сайт ще бъде www.shopname.wixsite.com.
 • На вашия сайт ще се показват реклами.
 • Само 500 MB място за съхранение.
 • Само 500 MB скорост
 • Онлайн плащанията и Google Analytics не са включени.

WooCommerce” : плюсове и минуси

След като разгледахме двете платформи, неща видим какви са предимствата им

WooCommerce” предлага:

 • Гъвкавост – С обширна библиотека от плъгини и теми, не е нужно да сте професионалист в уеб дизайна, за да създадете уебсайт, който отговаря точно на вашите нужди. Независимо дали искате да създадете онлайн магазин като Amazon или система за резервации като Booking, приставките на “WooCommerce” могат да ви помогнат да интегрирате допълнителни функции и функции с лекота.

 • Простота на използване – “WordPress” и “WooCommerce” дават приоритет на простотата и лекотата на използване като техни ключови характеристики. Редактирането на всяко съдържание на уебсайта е сравнително лесно или чрез просто попълване на вече съществуващи полета, или чрез използване на удобната система за плъзгане и пускане.

 • Отворен код – Огромната общност на платформата е резултат от нейния безплатен характер, тя предоставя огромна подкрепа и помощ на потребителите чрез форуми на общността за справяне с всякакви проблеми или използване на определени функции на уебсайта. Тази среда осигурява на потребителите лесен достъп до необходимите им ресурси.

 • Достъпност – Тъй като е безплатен инструмент, свързаните с него разходи са много ниски.

Минус:

Създаването на уебсайт в WordPress изисква известна първоначална инвестиция във времето. Ще трябва да изберете своя собствена хостинг услуга и да научите как да създадете уебсайт от нулата. WordPress обаче опростява този процес и можете да имате пълен контрол върху всеки аспект на вашия сайт без никакви услуги на трети страни.

“Wix” – плюсове и минуси

Докато “WooCommerce” се базира на своята гъвкавост и пълен контрол, “Wix” предлага различен набор от предимства. Те включват:

 • Лесно внедряване – Няма да се притеснявате да търсите опции за хостинг, тъй като трябва да платите само за услугата, която ще хоства вашия сайт. Това може да ви спести време и усилия за стартиране и работа на уебсайта ви.

 • Поддръжка – “Wix” предоставя поддръжка като непрекъсната и директна услуга.

 • Удобен за мобилни устройства – Въпреки че множество теми на “WooCommerce” са проектирани да функционират безпроблемно на мобилни устройства и таблети, “Wix” осигурява по-висока степен на автоматизирано управление.

Недостатъци:

 • Разходи – Въпреки че “WooCommerce” и “WordPress” са достъпни безплатно, “Wix” е платена платформа и нейната безплатна версия може да не е подходяща за всеки.

 • Ограничено разнообразие – Наличната библиотека в тази платформа, която не е с отворен код и не предлага безплатен достъп, е доста ограничена в сравнение с добавките за WordPress.

Поддръжка

Когато става въпрос за поддръжката, тук “Wix” има предимство. Особено, за тези които са нови в света на маркетинга и управлението на уебсайтове, надеждната поддръжка е от решаващо значение.

Ако се сблъскате с някакви проблеми или имате въпроси, винаги е полезно да имате към кого да се обърнете. С огромна общност и изобилие от ресурси, “WordPress” има необходимата поддръжка, за да се справите с всякакви проблеми. Възможно е обаче да има моменти, когато се нуждаете от помощта на техник за по-директна намеса.

От своя страна винаги можете да разчитате при нужда на поддръжката на “Wix”особено за премиум планове.”.

Цена:

Не на последно място трябва да обсъдим цените. За да започнете вашия уебсайт “WordPress”, ще трябва да закупите хостинг услуга и домейн, докато с “Wix” ще трябва да закупите абонамент.

Ако търсите да създадете първокласен уебсайт за електронна търговия, трябва да обмислите кое решение ще изисква по-голяма инвестиция. Например, дори ако пространството не е основна грижа, “Wix” предлага да се абонирате за техния бизнес VIP план на цена от $35 на месец.

Когато става въпрос за хостинг услуги, разходите са доста различни. Въпреки това е възможно да намерите абонамент от средно до високо ниво за $9,95 на месец. За справка “Wix” таксува $35 на месец за 50 GB място за съхранение.

Очевидно е, че ценообразуването на “Wix” е значително повлияно от неговите инструменти и услуги за поддръжка. Въпреки това е важно да се отбележи, че платформата има по-висока база разходи и ограничена мащабируемост.

Когато става въпрос за добавки и приложения, важно е да запомните, че тези с по-разширени функции и подобрена производителност може да имат своята цена. Това обаче се отнася за всички налични опции, така че си струва да обмислите инвестицията.

Когато става въпрос за икономическа инвестиция, “WordPress”/”WooCommerce” все още е най-рентабилният вариант. Това е чудесно решение за тези, които искат да спестят пари, като същевременно получават качествени резултати.

Заключение

За тези, които се колебаят на коя палтформа да се доверят за личен уебсайт/блог ви препоръчваме платформата “Wix” . Основните пакети са на разумни цени и предлагат задоволителни функции, подобни на разходите за хостинг.

Ако търсите платформа, която може да се справи с по-сложни проекти и да ви помогне да създадете онлайн магазин, “WordPress”/”WooCommerce” е точният избор. Защото е гъвкав, дава въможности за многообразни плъгини и в дългосрочен план може да ви излезне по-евтино спрямо конкуренцията.

Вашият коментар