Япония предвижда затвор за обиди в онлайн пространството Leave a comment

Всеки потребител е свикнал на по-грубо отношение във виртуалното интернет пространство от всякакви комплексирани хора. Но Япония, страна, която е малко по-различна култура и възпитание, възприема интернет тормоза по-сериозно. В страната влезна в сила законопроект според, който публикуването на онлайн обиди ще донесе на въпросния потребител затвор до една година и глоба от 30 000 йени (2200 долара).

Въпреки това правителството си оставя отворена вратичка срещу различни правозащитни организации за правата на човека. Този законопроект ще бъде разгледан и преценен детайлно след 3 години, като дотогава ще се преценят ползите и вредите от него и дали действително има положителен ефект върху интернет културата на потребителите.

Според адвокатът по наказателни дела в Япония Сейхо Чо, законът не регламентира все пак ясно и точно какво се разбира под дефиницията “обида”, което да наложи и по-строгите мерки срещу кибер тормоза. А пример той даде, че дори и да наречеш някоя японски политик “идиот” и в лицето, това също трябва да се дефинира като накърняване на достойнството на отсрещната страна.

Японските законодатели прибегнаха до подобен закон, след самоубийство на риалити звездата Хана Кимура. Момичето, което е популярна кечистка в страната си, посегна на живота си след кибертормоз. След трагедията, майка й известната японска кечистка Киоко Кимура стана първата жена, която призова за подобен закон, за да бъдат защитени и други, макар и по-малко известни жертви на този вид психическо насилие.  

Вашият коментар