Японската държавна администрация в хаос след спиране поддръжката на IE Leave a comment

Тези дни от “Microsoft” обявиха, че прекратяват поддръжката на легендарния си браузър “Internet Explorer”. Това се възприе от мнозина с усмивка, някой си припомниха и старите време на зараждането на интернета. А трети, направо изпаднаха в паника. Да, няма шега. Най-засегнатите от спиране на  “Internet Explorer” се оказа японската администрация. Страната на изгряващото слънце някога беше смятана за една то най-напредналите технологично страни. Но в последните години тя започва значително да изостава по ред икономически и демографски причини.

Още от април японското правителство предупреди държавната администрация, че престои спиране на поддържката на браузъра. Но, както обикновено в такива случай, чиновническия апарат реагира и отлага до последно преминаването към друг алтернативен браузър. Това доведе от своя страна до невъобразим хаос, които ще продължи поне до края на годината. По последни данни, близо 50% от чиновниците в страната използват браузъра на служебните си компютри. Чрез него се завеждат редица важни документи, а в много случай не могат да използват друга алтернатива за достъп.

Причината е, че голяма част от служителите са в пенсионна възраст. Те нямат или не искат да имат нужните дигитални умения. А това води до невъзможност да се научат да използват друг браузър от най-разпространените в момента.

От излизането си през 1995 година, “Internet Explorer” превзе за отрицателно време короната за най-предпочитан начин да достъп до интернет от тогавашния гигант “Netscape”. Но ето, че сега неговото време е към своя края. Липсата на поддръжка и ограничения достъп до полезни разширения, доведе до бързата загуба на пазарен дял. Освен това с появата на по-бързите браузъри с интиутивен интерфейс като “Firefox” и “Google Chrome”, беше въпрос на време от “Microsoft” да преустановят поддръжката му.

Вашият коментар