Японски чиновник загуби флашка с личните данни на цял град Leave a comment

Не е рядкост служителите на технологични гиганти да направят грешка, която може да се окаже с катастрофални последици за работодателя му. За един такъв пример разбираме от Япония. Изненадващо, но може би японците не са толкова дисциплиниране след няколко питиета. Данъчен служител от град Амагасаки отишъл в местен бар за няколко питиета.

Информацията обхващала близо 465 177 души и включвала имената, рождените дни, адресите, подробна данъчна информация като банкови сметки и информация за всяка обществена помощ. След излизането си от бара, служителят бил толкова почерпен, че заспал на улицата=

След като се събудил, установил, че чантата му я няма, заедно със скъпоценната флашка и сигнализирал шефовете си. Местните власти веднага излезнали със специална пресконференция.

На нея успокоили гражданите, че информацията на подобно устройство е криптирано, така, че няма опасност за данните на жителите.

Въпреки това властите се извиниха за гафа, обяснявайки, че ценят високо личните данни на гражданите си. Обещали, че ще работят за възвръщане на общественото доверие и заедно с това ще „осигурят по-добро управление на сигурността при работа с електронни данни”.

Това не е първата издънка на японската администрация. Само преди седмици от “Microsoft” обявиха, че прекратяват поддръжката на популярния браузер “Internet Explorer”. Това доведе до паника сред японските чиновници, които нямаха готовност или нужните дигитални умения за работа с различен от обичайния браузер.

Вашият коментар