Забраняват “TikTok“ на американските федерални служители Leave a comment

Федералното правителство на САЩ приe законопроект за разходи от 1,7 трилиона долара. Тези пари ще бъдат използвани за забрана на популярната китайска социална мрежа “TikTok” на всички държавни устройства.

Още в средата на декември Сенатът единодушно прие забраната и с парите ще се финансира правителството до септември 2023 година.

Според новите разпоредби всички устройства, притежавани от представителите на федералното правителство на САЩ трябва да премахнат популярното приложение.

До тук се стигна след предупреждение от директорът на ФБР Крис Рей, че Китай може да използва приложението, за да шпионира потребители, особено, ако работят във федералната администрация.  Припомняме, че “TikTok” е собственост на базираната в Пекин компания “ByteDance”. А, като знаем контролът на китайското правителство върху фирмите в страната, подобен шпионаж не е изключен.

Въпреки това от “ByteDance” успокоиха потребителите и правителството, че те не шпионират потребителите си и за доказателство изтриха потребителски данни от САЩ от собствените си сървъри в САЩ и Сингапур. Но, явно и това не е достатъчно, за да убеди Сената.

Междувременно стана ясно, че от “ByteDance” са уволнили свой служителите, работещи в щатския и китайски си офис, след като стана ясно, че са достъпили данните на разследващи журналисти в търсене на техни информатори.

Вашият коментар