Залят лаптоп

Залят лаптоп – какво да направите? Leave a comment

Залят лаптоп и как да предотвратим щетите, които могат да му бъдат нанесени, е темата на днешния разговор.

Има няколко критично важни правила, които трябва да бъдат изпълнени, за да се увеличи шанса за оцеляване на лаптопа, директно започваме с тях:

  1. Изключете ВЕДНАГА и не опитвайте да включвате лаптопа в никакъв случай;
  2. Премахнете батерията на лаптопа ако можете;
  3. Отворете корпуса на лаптопа и го разглобете на съставните му части;

Стъпка номер 3 е за тези от вас, които имат нужните технически познания и знаят какво правят. За останалите, бихме предложили да посетят специализиран сервиз за лаптопи и компютри, в който техник да обърне професионално внимание на Вашия лаптоп.

Да решим, че сте изпълнили точка 3, нека преминем към следващата стъпка.

4. Обърнете специално внимание на дънната платка и на всеки един конектор и чип по нея. Следите от намокряне обикновено са видими.

5. Почистете всички следи от течности с четка за зъби или клечки за уши, като използвате течност, която се изпарява бързо. Например алкохол. Не пропускайте да проверите и останалите компоненти на лаптопа, като твърд диск, рам памет, ssd диск, клавиатура, тъч пад и други.

6. След като почистите всички следи (проверете и двете страни на платката), я подсушете добре с пистолет за горещ въздух, или просто я оставете пред климатика за една вечер.

Защо правим всичко това?

Какво би се случило ако лаптопът е мокър и вие опитате да го пуснете?

Както всички знаем, водата и повечето течности са много добри проводници. Докато има вода, кола или друга подобна течност върху дънната ви платка или други важни компоненти, тяхното правилно функциониране ще се наруши. Капчицата вода, между пиновете на някой важен чип, биха окъсили пиновете и биха създали мостове между тях. Това от своя страна има голяма вероятност да убие чипа/чиповете, след което ремонта на лаптопа да стане много скъп и труден.

Именно за това е толкова важно да не включвате устройството, преди то да бъде правилно подсушено и почистено от професионалист в областта.

Това обаче в домашни условия понякога не може да бъде изпълнено правилно, поради липса на нужните инструменти. Например добрите микроскопи, които използваме в нашия сервиз за лаптопи и компютри са спасявали десетки клиентски намокрени устройства.

Както вече казахме, дори една малка капчица, попаднала между пиновете на SIO Чипа, отговарящ за стартиране на платката, може да бъде пагубна за лаптопа и неговото бъдеще. За това, ако сте намокрили Вашият лаптоп, просто го изключете, премахнете батерията за да няма никакво електричество в него и го донесете при нас, или най-близкият сервиз за електроника.

Работим с всички куриерски фирми в страната и можете да ни изпратите техника за ремонт по всяко време. Предлагаме експресни сервизни услуги в цяла България. Цената за ремонт на мокрени устройства може да варира, според сложността на конкретния случай.

Обикновено услугата от наша страна би струвала около 50 лева.

Вашият коментар