Защо ми забива компютъра

Защо ми забива компютъра? Тук са 10 Решения за Вас! Leave a comment

Защо ми забива компютъра и защо ми е бавен компютъра са двата най-често срещани въпроси при наши клиенти, които най-после са се решили да ни посетят в нашият сервиз за електроника. Отговорите на тези въпроси могат да бъдат изключително разнообразни, но можем да споделим с Вас няколко от най-основните решения на повечето проблемни ситуации.

Вероятно един единствен фактор допринася за рестартирането или замръзването на компютъра ви без предупреждение. Тези фактори могат да бъдат базирани на хардуер или софтуер. Може дори да се дължи на зловреден софтуер.

Вашият компютър продължава да се срива – но защо? Нека разберем.

1. Устройството не е поставено правилно

Грешно поставен хардуер

Няма значение дали е RAM, HDD, CPU или дори графична карта. Ако компонентът не е правилно свързан или „поставен“ в своя слот, тогава има вероятност от сривове.

Може дори да не е толкова технически проблем, а понякога дори просто не е включен правилно в контакта. Също така много често кабелът може да не е поставен правилно в задната част на компютъра.

Преди да продължите, проверете дали всички кабели и компоненти са свързани правилно и здраво.

2. Топлината може да доведе до срив на компютрите

Ако компютърът стане твърде горещ, той ще се изключи. Това е предпазен механизъм, предназначен да предпазва хардуера от повреда. Без това процесорът или модулът с памет (или дори дънната платка) може да се повреди непоправимо. Може да възникне изкривяване, омекване или топене на спойка и дори изгаряне.

Предотвратяването на вашия настолен компютър или лаптоп от срив поради топлина означава да го поддържате чист от прах. Ако имате домашни любимци, трябва да сте наясно и с рисковете от животински косми. И двете могат да запушат въздушния поток (и вентилаторите) на вашия компютър и без захранване с хладен въздух, преминаващ през него, компютърът в крайна сметка ще прегрее и ще се срине.

Научете повече в нашето ръководство за ‘защо лаптопът ми е толкова бавен’ .

Потърсете ни за да почистим компютъра вместо Вас. Без значение от кой град сте, работим с всички куриерски фирми в страната и цените и скоростта ни си заслужават!

3. Вашият компютър се срива поради проблем с HDD или SSD

Проблем с Хард диск

Проблем с Хард диск

Друга често срещана причина за срив на компютри е повреда в HDD или SSD. Независимо дали използвате твърд диск или SSD устройство, ако тези устройства имат проблем, компютърът ви вероятно ще се срине.

Въпреки че има софтуер на ниво BIOS за избягване на повреда, това често води до изключване на системата, за да защити устройството.

При твърдите дискове проблемът може да е механичен, а при SSD физическите повреди са редки, но не и невъзможни. Освен това, пренапрежение на тока и други електрически проблеми могат да повредят хард диска или ссд диска ви.

Започнете, като поставите отново кабелите за данни и захранването към вашия SSD или HDD. Ако това няма никакъв резултат, сменете кабелите. И накрая, ако компютърът продължава да се срива, сменете твърдия диск или SSD с по-нов модел. Ако не знаете как, пишете ни, с радост ще Ви помогнем!

4. Използвате стар хардуер с нов софтуер

Може би сте свързали стар USB стик или принтерът Ви е от миналия век. Може дори да разчитате на скърцаща стара графична карта, за да играете на най-новите игри.

В повечето случаи софтуерът няма да успее да се зареди, но в някои случаи целият ви компютър може да се срине. Всеки път, когато опитате играта с различни настройки, системата се срива.

Отговорът тук е ясен: надстройте хардуера си, за да играете най-новите игри, или просто играйте игри, които Вашият компютър може да понесе.

5. Повреденият хардуер може да доведе до срив на компютрите

Повреден хардуер
Повреден хардуер

Същото може да се каже и за повреден хардуер. Може дори да имате устройство, което изглежда работи и дори свети, когато е свързано, но е развил хардуерен дефект, който предотвратява правилната функционалност.

Резултатът: устройство, което се проваля. Това от своя страна може да накара вашия компютър да се срине, просто за да се защити.

Определянето на проблема може да бъде трудно и често е процес на елиминиране. Започнете с хардуера, който сте добавили най-скоро и го премахнете от уравнението, докато имате компютър, който вече не се срива произволно.

Все още ли се питате ‘Защо ми забива компютъра’? Нека преминем към следващата стъпка в нашата публикация.

6. Зловреден софтуер може да накара компютъра ви да се срива отново и отново

Една от основните причини за компютър, който продължава да се срива, е повредена операционна система, засегната от зловреден софтуер. Няма значение дали използвате Windows, macOS или Linux, зловреден софтуер може да засегне и двете операционни системи (въпреки че Windows е по-вероятно).

За щастие съществуват решения против зловреден софтуер за всички операционни системи, така че отделете време, за да намерите и премахнете зловреден софтуер .

След като зловредният софтуер бъде премахнат, компютърът трябва да спре да се срива.

7. Компютърът продължава да се срива? Актуализирайте вашите драйвери

Актуализация на драйвери

Грешните хардуерни драйвери могат да причинят срив на вашия компютър.

Отново операционната система не е важна тук. По-скоро софтуерът, който позволява на операционната система да комуникира с хардуерните устройства, е това, което има значение.

Решението за това е да актуализирате драйверите на вашето устройство.

Във всички случаи това обикновено включва проверка за актуализации. В някои сценарии можете ръчно да изтеглите и инсталирате драйверите за вашия хардуер, въпреки че това изисква първо да разберете кое устройство е отговорно.

8. Проблеми с Wi-Fi могат да накарат вашия компютър да се срине

Невероятно, но лошата безжична мрежова връзка може да доведе до срив и рестартиране на персонални компютри.

Обикновено това се дължи на проблеми с драйверите, но отстраняването им е трудно, тъй като не можете да актуализирате драйвери без мрежова връзка. Като такъв имате две възможности:

 1. Свържете се с рутера с помощта на Ethernet кабел (ако вашият лаптоп няма Ethernet порт, помислете за USB към Ethernet адаптер или докинг станция).
 2. Свържете се с друга Wi-Fi мрежа.

Ако безжичната мрежова карта на вашия компютър е неподходяща за мрежата, излъчвана от рутера (например оборудвана с 2,4 Ghz мрежова карта се опитва да се присъедини към 5 Ghz мрежа), тя не трябва да се свързва с нея.

Това обаче не означава, че няма да се опита да се свърже. Нискобюджетните драйвери за безжични мрежови карти могат да доведат до сривове на компютъра.

9. Игрален компютър се срива? Проверете GPU

Развалена видео карта

Графичните процесори (GPU, по-известни като графични карти) могат да причинят срив на компютрите без предупреждение.

През годините графичните процесори станаха по-големи, по-мощни и увеличиха ресурсния си отпечатък. Когато някога са използвали един порт на дънната платка, напоследък графичните процесори са заели множество слота.

Освен това те може да имат собствен специален захранващ кабел от PSU.

Графичните процесори имат няколко проблема, които могат да причинят сривове. Те се намират другаде в този списък, което не е изненадващо, тъй като по същество са мини-компютри с едно предназначение.

 1. Графичният процесор е твърде стар (вижте по-горе)
 2. Неадекватни драйвери
 3. Масивна мощност (вижте по-долу)
 4. Неправилно разположение

Можете, разбира се, да актуализирате драйверите на устройството. Уверяването, че графичната карта е поставена правилно, е малко по-различно от проверката на кабелите и RAM модулите, просто защото има още за проверка. Трябва да се уверите, че картата е правилно монтирана в слотовете и завинтена на място.

10. Просто няма достатъчно мощност

И накрая, вашият компютър може да продължи да се рестартира, защото няма достатъчно мощност за всички свързани устройства.

Това е свързано с точката по-горе, но може да се случи дори без да работите с отделен графичен процесор. Ако общата мощност, изисквана от вашите дискови устройства, процесор и друг хардуер, е повече от тази, осигурена от захранващия блок (PSU), компютърът ще се срине.

За щастие захранванията са налични за различни конфигурации на компютри, предлагащи различни мощности в зависимост от вашите изисквания. За да сте сигурни, че използвате правилния PSU за вашия компютър, проверете изискванията за захранване на дънната платка и всеки специализиран хардуер.

Когато направите това, купете съвместимо захранване, което ще обслужва адекватно вашата компютърна конфигурация и ще избегне бъдещи сривове.

Тези 10 неща могат да накарат вашия компютър да се срине

Работата с компютър включва поддържане на баланс между хардуерна съвместимост, редовно актуализиран софтуер и поддържане на устройството чисто. Производителите и доставчиците на софтуер се занимават с хардуера и софтуера, но от вас зависи да поддържате нещата чисти и без прах и да използвате модерен хардуер.

Ако нямате възможност да почиствате лаптопа си и компютъра си, то можете да се обърнете към нас, за да извършим тази услуга вместо Вас.

За да обобщим, това са първите 10 причини вашият компютър да се срине без предупреждение:

 1. Нещо не е свързано правилно
 2. Прекомерна топлина и прах
 3. Проблем с устройството за зареждане
 4. Старият хардуер не се сработва правилно с нов софтуер
 5. Вашият хардуер е повреден
 6. Зловреден софтуер
 7. Остарели драйвери
 8. Проблеми с мрежата
 9. Несъвместима графична карта
 10. Недостатъчна мощност за вашата система

Ако играете, когато компютърът ви се срива, може да има конкретна причина, поради която това се случва и понякога причината дори е в играта.

Вашият коментар